Tillsammans stödjer vi
nu 37 ungdomar till fortsatt utbildning!

Bli sponsor du också!
Konkret hjälp där det
verkligen gör stor nytta!
Enkokidongoi student support
Hur fungerar skolan i Kenya.....?
Den kenyanska skolan skiljer sig på de flesta punkter ifrån den skola vi har i Sverige. Till en början är det t.ex. skoluniformerna och deras tre terminerna som man uppfattar som annorlunda. Självklart ser man tydligt fattigdomen och de stora bristerna i skolan men med tiden förstår man att olikheterna är betydligt större och djupare än vad man anat.
Allmänt:
Det är ingen allmän skolplikt i Kenya och än idag är det barn på landsbygden som aldrig får någon skolgång. År 2010 var det fortfarande en miljon barn som inte fick någon skolgång i Kenya, sedan dess har antalet förhoppningsvis sjunkit snabbt men i Enkokidongoi träffar vi på ungdomar som helt saknar skolgång. Orsaken är både ekonomisk och kulturell. All skola kostar avgifter och utgifter i form av skoluniformer och böcker. De fattiga och barnrika familjerna blir detta sammantaget stora utgifter. Kulturellt i sammanhanget att ett outbildat barn blir helt styrt av de äldre i att ta över de traditionella sysslorna i t.ex. boskapskötseln.
Preschool:
Tidigare kunde man få starta från tre års ålder i förskoleklasser. År 2017 höjde man startåldern till fyra år. Detta är den billigaste formen av skolgång och många skickar sina barn till dessa förskoleklasser. Vi har sett klasser med 60 elever och 1 lärare! Undervisning blir nödvändigtvis hårt katederstyrd och långt från den lekinlärning som finns i Sveriges förskolor.
Större delen av undervisningen blir språk. Då barnen endast har sitt familjs språk (oftast Maa i Enkokidongoi) måste barnen snabbt lära sig de två nationella språken i Kenya – Swahili och Engelska. Undervisningen pågår i ca 4 timmar.


Primary School:
Skolstarten i klass 1 är från sex års ålder. Det händer dock att barn som hunnit bli 12-13 år och inte tidigare fått gå i skola också får börja i första klass. Alla måste bära skolans speciella skoluniform som föräldrarna måste köpa till varje barn. Skoluniformens främsta syfte är att kunna skilja på de barn som skall vara i skolan och de som inte skall vara där. År 2003 fick man free Primary School, men egentligen döptes den tidigare skolavgiften om till andra titlar som ”Teachers fee” (för att anställa en lärare till klassen) eller kanske ”Building fee” (om ett nytt klassrum behöver byggas). Vad gör Kenyanska staten? För oss svenskar så är det nu mera självklart att myndigheterna skall stå för skolbyggnader, lärare och skolmaterial. I Kenya är det stor skillnad. Ibland bygger myndigheter vissa klassrum i en skola och sedan får föräldrar eller andra donatorer stå för mer lokaler som behövs. Likadant med lärare. Myndigheterna betalar en Rektor och kanske 4-5 lärare till. Skolan har ju 8 klasser och vill/kan föräldrar ha en lärare i varje klass så måste de betala för dessas löner. Vet inte den egentliga orsaken till detta, men en förklaring kan vara att det inte finns något fungerande skattesystem ute på den kenyanska landsbygden så detta är kanske sättet att låta det bli en ”direkt” skatt till den lokala skolan. Ett mycket blygsamt bidrag till böcker (brukar räcka till en bok per elev) delas också ut årligen.
I dessa fattiga landsbygdsskolor är det brist på allt. Skolbänkar får ofta skolor själva tillverka. Bänkar plats för två används ofta av fyra eller fem. Man får dela på böckerna då de inte räcker. Lärarna får tillverka eget undervisningsmaterial eller enbart nyttja ”svarta tavlan”. Klasserna kan vara 30-40 elever. Med dessa förutsättningar är det svårt att bedriva bra undervisning.



Ämnen som läses är: Swahili, Engelska, Matematik, Science och Social Studies and Religious Education. Primary School är 8-årig och under de avslutande åren har de nationella prov för att få veta vilken kunskapsnivå de innehar. Det avslutande provet i årskurs 8 är det som är det definitiva resultatet. Det finns en maxpoäng på 500 men få kommer över 300 på landsbygden och några enstaka i Kenya når över 400 poäng. De som har de högsta resultaten får tillgång till de bästa skolorna…..eller kanske omvänt….de välkända och duktiga skolorna kan välja sina elever och på så sätt upprätthålla sin status som bra skola.
Trots att det finns mycket begåvade elever bland de fattigaste, så är den ekonomiska realiteten den att nästan alla från dessa hem slås ut på vägen då familjerna inte kan betala de ökande kostnaderna.
Kostnaderna skiljer ju mellan olika skolor, men för att generalisera så kan man säga att:
Primary School 50 kr/mån
Secondary School 4-500 kr/mån
Universitet och högskolor 1000 kr/mån
På detta sätt vidmakthålls och fördjupas klassamhällets orättvisor I Kenya.
Statistik från 2003 visar på hur den kenyanska skolan sållar ut elever.
Av 1000 elever påbörjade endast 85 % dvs. 850 klass 1.
Av dessa 850 är det hela 37 % av eleverna som inte når klass 8 och examen.
Av de återstående 536 eleverna så är det 40 % som inte påbörjar Secondary School.
Då återstår 322 elever och på denna nivå försvinner ytterligare elever. Efter avslutad Secondary är det bara då ca 10 % eller 100 ungdomar av de ursprungliga 1000 som når den högre utbildningen.

Secondary School.
Numera då allt fler elever klarar Primary School med skapliga betyg så är de flesta familjer mycket angelägna att få in något eller några barn på Secondary School. De bästa eleverna får tillgång till de bättre skolorna och så fylls de i fallande kvalitet. Tyvärr finns det många usla och bedrägliga skolor som utnyttjar detta. Dessa privata skolor tar stora avgifter men ger väldigt dålig undervisning och eleverna kan inte prestera på de avgörande proven.
Utöver de högre terminsavgifterna i Secondary School så måste varje elev köpa ny skoluniform, böcker och boardingutrustning (nästan alla Secondary är internatskolor) för omkring 20000 Kenya Shilling (ca 1600 kr). Skolan kan ju ligga en dagsresa bort så pengar behövs också till resor. Eleven får inte lämna skolan utan tillstånd. Varje termin består av tre månader; Januari-Mars, Maj-Juli och September-November. Så hem kommer man på loven i April, Augusti och December. Kortare hemresor kan det också bli på en 4-dagars midterm.
Förutom de ämnen Primary School har tillkommer nu Historia, Geografi, Fysik, Kemi, Biologi och Business. Vissa skolor kan ha Computor Studies eller Agriculture som ämnen. Eleven får välja bort vissa ämnen men ha minst åtta av dem.
Secondary School är 4-årig och avslutas med en stor examensskrivning (KCPE).
Lyckas man få ett snittbetyg på C+ får man de subventionerade platserna i landets universitet och högskolor. Det brukar vara ca 150 000 elever som varje år når denna nivå.

Universitet.
Det finns 48 universitet i Kenya, varav knappt hälften är statliga. Därtill finns drygt 500 eftergymnasiella (dvs. Secondary) institutioner som erbjuder olika yrkesutbildningar.
Har man inte fått de subventionerade platserna kan avgiften bli 4-5 gånger så hög. Däremot måste de flesta betala och lösa sitt eget boende och mat under denna skolform.