top of page

Twiga

 

Föreningen Twiga bildades av en Afrikakurs på Österlens Folkhögskola 1998-99. Skolan hade besökt Enkokidongoi många gånger sedan första besöket 1973 så den nybildade föreningen hade etablerade kontakter att i området att diskutera eventuella samarbeten med. I Enkokidongoi hade det nyligen formerats en lokal intresseorganisation Noontoto Farmers Self Help Group (NFSHG). Deras intresselista på behov toppades av en grundskola, så diskussioner fördes för att hitta möjligheter att förverkliga detta.

 

Men det tog några år innan föreningen hade växt och fått medlemmar främst av nya elever på Afrikakurser samt några från tidigare årskurser. År 2000 ökade aktiviterna och första Twigafestivalen hölls på Tomelilla Folkhögskola. Samma år genomfördes en utvärderingsresa med stöd från Forom Syd för ett skolbygge i Enkokidongoi. Den senare ansökan godkändes och skolbygget i Enkokidongoi genomfördes i april 2002 och skolstarten blev i januari 2003. Samtidigt skapades Flickfonden i Twiga och de första kontakterna togs med en kvinnoorganisation i Enkokidongoi som senare ledde till byggandet av ett kvinnohus med stöd av Forum Syd.

 

Aktiviteterna i Twiga ökade nu snabbt. Föreningslokal med världsbutik öppnade i Tomelilla och nya projekt tog form. Nu blev det också fokus på Mbale i Uganda där två idrottsprojekt startades i samarbeten med lokala organisationer. Det var Mbale Tigers, en bordtennisklubb och det var Mooni Sport Club , en stadelsförening med fot-,basket- och volleyboll. Något år senare skapades samarbeten med organisationer i Indien. Ytterligare några år senare bildades Ugandagruppen som bedrev samarbete med organisationer i det svårt härjade området Gulu i norra Uganda.

 

Med införandet av autogiro till våra projekt så öka antalet medlemmar och stöd till de etablerade projekten i Twiga. Föreningen fick då mer resurser till att genomföra respektive utvecklingsprojekt och skapa ett kontinuerligt stöd överlängre perioder, vilket ökade möjligheten till ett lyckat resultat.

 

År 2006 gick Twiga in i samarbete med Österlens Folkhögskola som syftade till att placera praktikanter på projekten. Med praktikanter på våra projekt ökade kunskaperna och samarbetet på ett mycket positivt sätt.

 

Twiga försökte flera gånger skapa olika forum för medlemmar i syfte att få igång en verksamhet som knöt samman de olika projektgrupperna i en gemensamhet. Tyvärr lyckades detta inte utan föreningen blev alltjämt små grupper som sysslade med sitt projekt. Då samtliga projekt hade nått flera av sina mål eller var nära dem, så beslutades det om en planerad avveckling. Hösten 2017 stänger Twiga ner sin verksamhet.

Det är både med vemod och stolthet, för vi kan se tillbaka på en rolig period med fantastiska framgångar. Vi har lyckats lyfta en tynande pingisklubb i Uganda till att bli den främsta i Östafrika. Många är de ungdomar som lyfts genom denna verksamhet. Vi har utbildat drygt 30 flickor i Secondary School (motsvar Gymnasium) som gett dessa flickor från fattiga familjer en chans att forma en bättre framtid. Vi har genomfört viktiga jordbruksprogram i samarbete med MYWA i Tamil Nadu, Indien. Vi gav start till en grundskola som nu har drygt 400 elever och som vi genom åren sett hundratals ungdomar få en bra grundutbildning. Vi har gett fortsatt stöd med främst lärarlöner men också skolmat, läromedel, skolresor, reparationer m.m. Vi har gett ungdomar i Mooni en möjlighet till sportaktiviteter som gett många positiva inslag i samhällsutvecklingen. Vi har gett viktiga bidrag till de krigsdrabbade i norra Uganda och vi har försökt hjälpa Maasaikvinnor till ökad självkänsla och frigörelse.....för att närma några av alla aktiviteter genom dessa sjutton år.

 

Twiga kan med stolthet avsluta sin verksamhet!

Styrelsemöte
Första projektet- Noontoto School, Kenya
Pingis Mbale Tigers
Mooni Sports - bollsporter
Idrottsprojekt i Mbale, Uganda
Utvärdering av projekt i Gulu, Uganda
Arbetsgrupp Enkokidongoi 2009
Några av de 30 flickor i Flickfonden
bottom of page